Nederlands   English  
Voedingswijzer Hoe te handelen

Heeft u al een account dan kunt u zich direct aanmelden.

Heeft u nog geen account dan kunt u zich aanmelden als nieuwe gebruiker.

Recepten
Deze eetmeter is een onderdeel van de site worldhealthfoundation.info

 

Om dit goed te doen is vooral aan het begin het gebruik van een kleine weegschaal handig om na te gaan hoeveel men eet of drinkt. Zo kan b.v. een Boterham tussen de 30 en 60 gram wegen maar zal hetzelfde brood vaak niet of nauwelijks in gewicht schelen en is niet meer elk moment wegen noodzakelijk.
Na keuze Eetmeter op de website van de World Health Foundation kunt U beginnen met registreren. Bent U eenmaal geregistreerd dan kunt Uw via U e-mail en code gaan deelnemen. Na het aanmelden kunt u via de keuze voeding gegevens beginnen met voedsel toe te voegen alsmede de hoeveelheid. Verder kunt U Uw gewicht invullen en zien of U te zwaar bent of niet. Na elke toevoeging kunt U de resultaten uitdraaien. U ziet dan hoeveel calorieŽn U die dag heeft ingenomen en wel het totaal als wel de hoeveelheid per voeding middel. Verder ziet U per voeding middel een classificatie van de nutriŽntendichtheid voor de 10 nutriŽnten met Hart beschermende werking. Deze dichtheid is het gemiddelde van het aantal keren dat in 2000 Kcal van de ADH van elk Vitamine of mineraal aanwezig is. Gemiddeld moet men dus boven de 1 uitkomen om minimaal de ADH te kunnen halen. De Dichtheidsclassificatie is weergegeven als getal alsmede met tekens:
Met groen lachend mannetje betekent bij voorkeur te gebruiken; hoe meer mannetjes hoe beter (uitzondering: bij overgevoeligheidsallergie voor dit voedingsmiddel en/of slecht verdragen)

>2.00 < 4.00:  1x groene Hart
>4.00 < 8.00:  2x groene Hart
>8.00:             3x groene Hart

Met rood sip kijkend mannetje betekent zo min mogelijk gebruiken; hoe meer mannetjes hoe minder vaak of nog liever helemaal niet.

>0.40 < 0.80:  1x rode teken
>0.20 < 0.40:  2x rode teken
<0.20:             3x rode teken

Bij dranken met nagenoeg geen of zonder calorieŽn zoals thee, koffie (bereid), (mineraal)water en nog enkele andere producten is de nutriŽntdichtheid niet berekend.

De hoeveelheid cholesterol is ook aangegeven voor degenen die dit belangrijk vinden. De World Health Foundation ziet duidelijk het belang van cholesterol: hiermee kan Hart en Vaatziekten tot maximaal 30% worden teruggedrongen. Het betreft hier echter de schadelijke en geoxideerde vorm van cholesterol in het menselijke lichaam. De cholesterol in de voeding geeft vaak geen stijging van schadelijke cholesterol spiegels in tegenstelling tot b.v. verzadigt vet. Ook is recent gebleken dat bv. een ei (bevat relatief veel cholesterol) de kans op Hart en Vaatziekten verlaagt. Waarschijnlijk komt dit doordat ei ook vele beschermende nutriŽnten bevat. Mocht U meer of andere informatie hebben dan vernemen wij dit gaarne.

Elke keer dat U het resultaat uitdraait volgt er ook een score per nutriŽnt in relatie tot de ADH gevolgd door een lijst met voedingsmiddelen die rijk zijn aan de nutriŽnt waarvan U te weinig/ onder de ADH consumeert zodat U eenvoudig eventueel nog dezelfde dag verbeteringen kunt aanbrengen.

Door het programma meerdere dagen te doen kunt U zien hoeveel calorieŽn U nodig heeft om het gewicht gelijk te houden en/of te verlagen. Dit is voor iedereen anders. Bij weinig activiteit zijn voor gelijkblijvend van het gewicht ca. 2000 CalorieŽn nodig. Er zijn echter personen die b.v. 500 meer of minder nodig hebben om op gewicht te blijven. Wilt U vermageren dan dient U gemiddeld beneden de hoeveelheid te gaan zitten die U voor gelijkhouden nodig heeft en/of U verhoogt Uw gemiddelde lichaamsactiviteit.
In het algemeen is het niet raadzaam om teveel tegelijk te willen afvallen. In het algemeen zal ergens onder de 1000 calorieŽn per dag de stofwisseling omschakelen en kan ketose optreden. Verder kan bij lage inname de schildklierfunctie langzaam afnemen waardoor de hoeveelheid die U nodig heeft om op gewicht te blijven afneemt.