Nederlands   English  
Voedingswijzer Gezond vermageren

Heeft u al een account dan kunt u zich direct aanmelden.

Heeft u nog geen account dan kunt u zich aanmelden als nieuwe gebruiker.

Recepten
Deze eetmeter is een onderdeel van de site worldhealthfoundation.info

Bouwstenen vermageren:
Overgewicht is een steeds groter probleem in onze maatschappij. Elk jaar neemt het aantal mensen met overgewicht toe. De verwachting voor de toekomst is dat deze trend zich zal voortzetten als er niets gebeurt. Ook steeds meer kinderen met overgewicht dragen hiertoe bij.
Nederland volgt hiermee de ontwikkelingen in de USA en Engeland, waar een nog hoger % van de bevolking overgewicht heeft.
De gevolgen voor de gezondheid zijn zeer nadelig. Er is een duidelijke toename van allerlei ziekten als gevolg van overgewicht. Hart en vaatziekten is een duidelijk gevolg, hetgeen heel vaak het gevolg is van Diabetes door overgewicht. Andere ziekten nemen ook toe zoals bepaalde vormen van Kanker en gewrichtsklachten.
Het RIVM heeft een rapport uitgebracht: ons eten gemeten.
In dit rapport wordt aangegeven dat de levensverwachting van de Nederlanders zal gaan dalen als de gewichtstoename blijft doorgaan. Overgewicht is nu door de overheid officieel erkend als belangrijk probleem.
World Health Foundation heeft ook niet stilgezeten: onze praktische adviezen hebben direct en indirect te maken gehad met gezonde gewoonten en voeding die meehelpt om geen overgewicht te krijgen. Sinds begin 2004 werken wij aan een Gezond vermageren programma dat nu voor iedereen gratis beschikbaar is op internet. Een gevaar van vermageren is het risico dat men te weinig essentiŽle nutriŽnten binnenkrijgt. Het programma is een gids om bij vermageren toch voldoende nutriŽnten binnen te krijgen. Alle voedingsmiddelen hebben wij een classificatie gegeven op basis van de nutriŽntendichtheid voor 10 nutriŽnten met Hartbeschermende werking: Magnesium, Kalium,Selenium, Vitamine B2,3,6,11(foliumzuur), 12, C, E.

Oorzaken overgewicht:
De verbranding van calorieŽn door de normale stofwisseling en lichaamsbeweging is minder dan de hoeveelheid calorieŽn ingenomen en door het lichaam opgenomen.
Dit proces is dikwijls heel gemeen en sluipend: een gemiddeld teveel van slechts 25 calorieŽn per dag(minder dan een hap brood, suikerklontje of slok sap) geeft al 1 extra kg per jaar en dus na 10 jaar 10 kg extra gewicht.
Ook het aanbod van calorie rijk voedsel is de laatste 30 jaar enorm toegenomen: nieuwe snacks/ tussenddoortjes, verkooppunten, reclame, etc.
Verder zijn veel mensen tegenwoordig minder gaan bewegen dan vroeger. 25 calorieŽn per dag komt overeen met ongeveer 6 minuten fietsen of 10 minuten lopen. Heeft men eenmaal een overgewicht dan wordt bewegen steeds moeilijker en wordt het risico om te zwaar te blijven nog eens extra vergroot.

Gezond vermageren:
Bij vermageren is er het gevaar dat men te weinig essentiŽle nutriŽnten binnenkrijgt uitgaande van de ADHís nog groter dan bij het gelijkblijvend in gewicht. Als gevolg hiervan heeft de World Health Foundation een programma ontwikkeld waarbij iedereen kan zien waar bij hem of haar de nutriŽnten inname te laag is. Dit programma is niet alleen bij vermageren te gebruiken maar ook als gids om meer nutriŽnten met een Hartbeschermende werking binnen te krijgen. Het programma is beperkt tot de mogelijkheden die de Nederlandse NEVO tabel van 2010 biedt. Om het programma uit te voeren is het nodig om elke dag de volgende zaken vast te leggen:
-De hoeveelheid van alles wat u eet of drinkt.
-Eenmaal per dag uw gewicht.

Hoe te handelen